|
Samenvatting
In oktober 2019 meldden onderzoekers dat het aantal doden als gevolg van de sluiting van de kernreactors in Fukusjima ca. 4500 is. Het aantal doden als gevolg van de verplichte evacuatie is 1230, dat bij het ongeluk zelf 2. De les is; voorzorgsmaatregelen zijn soms erger dan de kwaal. Dat geldt zeker bij maatregelen voor energie en klimaat.
Dodelijke beschermingsmaatregelen
Voorzorg, of in nieuw Nederlands 'No regret' is populair. Met verstand gehanteerd is het zelfs wijs. Maar aan dat verstand ontbreekt het weleens en dan is het onwijs. In een kroniek van 2014 "Gevaar; stralingsbescherming" hekelde ik de overdreven stralingsangst. Het leidde in Japan tot meer dan duizend doden. Die waren het slachtoffer van overheidsmaatregelen wel te verstaan, niet van de straling! Onnodige, wel verplichte, evacuatie niet de straling, koste hen het leven.
Onwijze voorzorg is niet tot straling beperkt. In het "Nieuw klimaatalarm" waarschuwden we voor de gevolgen, armoede honger en kou, van de Nederlandse klimaatmaatregelen. Ook zo'n voorbeeld van onwijs beleid.
Een proef op mensen in Japan op kleine schaal - slechts 4 à 5000 doden (!) - geeft een idee van wat bij ons energie tekort voor gevolgen gaat hebben. De klimaatwet en het dito klimaataccoord met gas-, kolen- en olie-uitstap en wind en zon als ondeugdelijke vervanging maken een aanstaand energietekort onafwendbaar. De proef is beschreven in het rapport "Be Cautious with the Precautionary Principle: Evidence from Fukushima.
Daiichi Nuclear Accident". Auteurs: M. Neidell, S. Ugida & M. Veronesi.
Laten we hopen dat we er in slagen zo veel mogelijk van de domme klimaat- en energie-maatregelen te verhinderen. De weigering deze week van bio-brandstof subsidiëring in de Eerste Kamer doet leven! Chapeau!
Nieuwegein, 2019 11 13
|
|