|
Mijn brief
2020 09 22
Aan Burgemeester, Wethouders en Gemeenteraad
van Nieuwegein
(zelf bezorgd.)
Betreft: Warmte weken
Mijnheer Frans Backhuijs, dames en heren,
Namens u ontving ik een aankondiging van "Warmte Weken", met een uitnodiging voor deelname aan gesprekken over onderdelen. De gespreksagenda biedt geen ruimte voor overleg over het voornemen van de Gemeente, "Energieneutraal in 2040". Daarom deze brief. Het is een dringende kwestie.
Als natuurkundige was ik jarenlang directeur van de Nederlandse organisaties voor natuurkundig onderzoek en technologie, FOM en STW. Een van de onder mij ressorterende laboratoria bevond zich in Rijnhuizen, Nieuwegein. Dat ik mijn werk goed deed, bevestigen o.m. een eredoctoraat van de TU Delft, de hoogste verdienste onderscheiding van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen en de bevordering tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
De aankondiging meldt dat de Gemeente in 2040 "Energieneutraal" wil zijn. Natuurkundig is dat onmogelijk. Bedoeld is denkelijk, dat de toevoer dan moet komen via elektriciteit, aardwarmte, biobrandstof, eigen voedselproductie en voedsel invoer, waarvoor geen fossiele brandstof is gebruikt. Ook die bedoeling is technisch onmogelijk op die termijn te organiseren. Daartoe ontbreekt zowel de kennis, als de mensen en de economische draagkracht.
Bij vasthouden aan dit voornemen rest burgers niet anders dan de vlucht om niet van honger en kou om te komen.
Dat de bedoelde vorm van energieneutraliteit de Gemeente van hogerhand is voorgeschreven, doet er niet toe. Ook bevelen kunnen worden genegeerd. Zelfs tijdens een oorlog schrijft een hogere wet voor daden in strijd met fundamentele mensenrechten te weigeren; bevel of niet.
Het is mij bekend dat in kringen van het gemeentebestuur technische en natuurkundige kennis nauwelijks aanwezig is. Wellicht kreeg u deskundig advies. Maar dat was dan afkomstig van, wat in mijn werk 'product champions' heetten. Mensen die belangen hebben in de realisatie van een project, hoe goed of slecht ook. Al was het maar alleen voor baan en carrière. Die kunnen briljant zijn in hun vak, maar hun kennis anders dan in het belang van de maatschappij aanwenden. Al beweren zij of hun advocaten van wel.
Energievoorziening is dermate complex - ik was vroeger lid van de Algemene Energie Raad in ons land - dat uitleg in dit schrijven niet mogelijk is. Daarmee zijn bibliotheken gevuld.
Vanwege het dringend karakter van deze zaak, licht ik die nu niet nader toe. Ik ben bereid, dat desgevraagd te doen. Ik verzoek u mij de ontvangst te berichten en mij te informeren over de wijze van behandeling en het vervolg.
Met verschuldigde hoogachting,
Dr. C. (Kees) le Pair
|
Gemeente Nieuwegein
2020 10 26
De heer Le Pair
(adres)
Geachte heer Le Pair,
Dank voor uw brief van 22 september 2020, die u stuurde naar aanleiding van onze uitnodiging voor deelname aan gesprekken die de gemeente Nieuwegein heeft georganiseerd in het kader van de Nieuwegeinse Warmte Weken. In uw brief gaf u aan dat onze gemeentelijke ambitie om in 2040 energieneutrale stad te willen zijn natuurkundig onmogelijk is en ook technisch onmogelijk op deze termijn. U gaf aan graag geïnformeerd te willen worden over de wijze van behandeling en het vervolg. Hieronder leest u onze reactie.
U gaf in uw brief aan dat het natuurkundig onmogelijk is om als gemeente in 2040 energieneutraal te zijn.
Onze reactie: Terecht geeft u aan dat onze ambitie hoog is. In aansluiting op (inter)nationale klimaatafspraken wil ook onze gemeente een bijdrage leveren aan het verminderen van CO2 uitstoot. Daarvoor heeft de gemeenteraad in 2017 de 'Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040' vastgesteld, waarin vijf routes zijn beschreven: duurzame warmte, duurzame elektriciteit, energieopslag en mobiliteit. Al deze routes zijn van belang om energieneutraal te kunnen worden. Energieneutraal hebben wij - zoals u in uw brief ook al aangeeft - daarbij gedefinieerd als: al ons energiegebruik voor onze gebouwde omgeving en (een deel van) de mobiliteit is afkomstig van duurzame energiebronnen en we gebruiken hiervoor geen fossiele brandstoffen. En als gemeente kunnen we deze ambitie zeker niet alleen waarmaken. Zo hebben we als stad weinig fysieke ruimte om duurzame energie op te wekken. Daarom werken we ook nauw samen met andere gemeenten in de provincie, met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, en met bedrijven.
Ook gaf u in uw brief aan dat het technisch onmogelijk is om als gemeente in 2040 energieneutraal te willen zijn, omdat het daartoe ontbreekt aan kennis, mensen en economische draagkracht.
Onze reactie: Investeren in een energieneutrale stad is een zaak van iedereen. Bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, kennisorganisaties en gemeente moeten voor deze stevige ambitie de handen ineenslaan en doen dat gelukkig ook. En de kennis van en ervaring in gebruik van nieuwe technieken neemt gelukkig in hoog tempo toe. Ook in onze stad en in onze organisatie. Daar zijn we zelfs een beetje trots op, ook al realiseren we ons tegelijkertijd dat blijven leren, en het blijven zoeken naar goede samenwerkingen met anderen die over kennis beschikken die we in onze stad nog niet hebben, essentieel is. Er zijn al heel wat initiatieven van start gegaan die hieraan een goede bijdrage leveren. Zo is sinds 2015 Windpark Nieuwegein (10 MW) in bedrijf, waarmee omgerekend circa 30% van de Nieuwegeinse huishoudens van schone elektriciteit wordt voorzien. Verder zijn twee zonnevelden gerealiseerd, vele daken van zonnepanelen voorzien en groeit het gebruik van elektrische auto's.
Tot slot
Wij danken u nogmaals voor uw reactie en vragen.
Wij sturen een afschrift van deze brief naar de raad.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders,
w.g. Frans Backhuijs, burgemeester
& Elle Liebregts, secretaris.
|
|